Kozijnen vervangen

Wanneer kozijnen vervangen?

Wanneer u er weinig omkijken naar wilt hebben, laat u geen houten kozijnen plaatsen, maar bijvoorbeeld voor kunststof of aluminium . Als u graag af en toe een ander kleurtje voor uw raamkozijn wilt, is aluminium geen goede keuze maar hout wel. Een glaszetter weet precies hoe hij een kozijn moet vervangen en kan u daarnaast vertellen welk kozijn de beste optie voor uw woning is. Heeft u nu nog houten kozijnen, maar wilt u overstappen naar kunststof exemplaren? Omdat je oude kozijnen ongetwijfeld kieren en scheuren vertoonden en dus tocht door lieten en je oude glas ook minder goed isoleerde dan het nieuwe glas, kun je er gerust vanuit gaan dat je een paar honderd euro per jaar op je stookkosten zal gaan besparen. Bij nieuwe kozijnen: welk materiaal kies je. Hout is mooi en je hebt tegenwoordig ook onderhoudsvrije soorten, maar kunststof of aluminium is soms goedkoper.

Hoelang gaan houten kozijnen mee?

Bij goed onderhoud (iedere 5 tot 8 jaar schilderen) mag je er vanuit gaan dat hardhouten kozijnen 40 tot 80 jaar meegaan. Als je op tijd gaat schuren en schilderen dan kunnen de houten kozijnen ook lang meegaan, maar kunststof kozijnen gaan gewoonweg veel langer mee en vragen veel minder onderhoud. Hardhouten raamkozijnen gaan dus iets langer mee, gemiddeld 40 jaar. Kunststof kozijnen gaan gemiddeld ruim twee keer zo lang mee als vurenhouten en aluminium kozijnen. Kijk bij uw type woning en bij uw huidige type kozijnen om te zien hoeveel u mogelijk nog kunt besparen door uw kozijnen te vervangen voor nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas.

 

Wat zijn de voordelen van een houten kozijn?

 

Een voordeel is ook dat houten kozijnen een erg goede isolatie hebben: een betere isolatie dan bijvoorbeeld kunststof en aluminium kozijnen. Wanneer je kozijnen aan vervanging toe zijn, wil je natuurlijk in de eerste plaats weten wat het je zal gaan kosten om nieuwe te laten plaatsen. Aluminium en kunststof kozijnen houden het over het algemeen langer vol dan houten kozijnen, omdat deze kunnen gaan rotten en het verf kan gaan afbladeren.

Doordat de kosten van kozijnen nogal kunnen verschillen is het goed om wat verschillende bedrijven een offerte te laten maken voor kozijnen vervangen in huis. Houd er dus ook rekening mee dat het materiaal wel bij je huis moet passen. Bij een jaren dertig woning is het is mooier om met houten kozijnen te werken dan met kunsten kozijnen.

Wat kosten nieuwe kozijnen?

In dat geval kun je kiezen uit kunststof, aluminium of houten kozijnen. Bij het vervangen van glas in houten kozijnen kan het soms noodzakelijk zijn om ook het houtwerk deels of helemaal van een nieuwe verflaag te voorzien. Voor het buitenwerk rekent een schilder vaak een totaalprijs. Als u de kosten voor het laten schilderen van uw kunststof kozijnen wilt weten kunt u het best een offerte aanvragen.

Hoeveel kosten houten kozijnen?

Door je oude, houten kozijnen te laten vervangen door nieuwe, goedkope kunststof kozijnen op maat kun je de isolatiewaarde van je huis namelijk flink verbeteren. Als u graag nieuwe houten kozijnen wilt laten plaatsen in uw woning dan is het raadzaam om de montage uit handen te geven aan een erkende vakman die hier ervaring in heeft. Ondanks dat de kosten voor kunststof kozijnen en het laten plaatsen aan de hoge kant lijken, is het goed om ook even kort te kijken naar de kosten van houten en aluminium kozijnen. Voor houten kozijnen betaal je gemiddeld €750 euro tot €950 euro per m2. Dat klinkt verschrikkelijk veel en is natuurlijk ook alles behalve weinig, maar houd er wel rekening mee dat deze prijs meestal inclusief alles is. De prijs is inclusief HR++ ramen, inclusief de verplichte btw, inclusief montagekosten en inclusief voorrijkosten.

 

Dat betekent dus dat de prijs voor nieuwe kozijnen is opgebouwd uit de materiaalkosten van de kozijnen, van de ramen en van het glas. Je kunt in het geval van nieuwe kozijnen kiezen voor houten, aluminium en kunststof kozijnen. Hieronder staan de gemiddelde kosten voor het plaatsen van houten, aluminium en kunststofkozijnen, zodat u een goede indruk heeft van wat het gaat kosten.

 

Soort kozijn Kosten/Prijzen
Kunststof €700,- tot €800,-
Hout €750,- tot €900,-
Aluminium €600,- tot €800,-

Isolatiewaarde kozijnen

Een lage U-waarde zorgt voor goede isolatie: voor kozijnen maximaal 2,4 u en voor deuren maximaal 2,0 u. Dat is het geval bij kunststof en houten kozijnen, bij aluminium en stalen kozijnen met thermische onderbreking en bij isolerende deuren met een kunststof hardschuimkern. Een lage U-waarde zorgt voor goede isolatie: voor kozijnen maximaal 2,4 u en voor deuren maximaal 0,8 u. Dat is het geval bij kunststof en houten kozijnen, bij aluminium en stalen kozijnen met thermische onderbreking en bij isolerende deuren met een kunststof hardschuimkern. In combinatie met dubbelglas kan de lage isolatiewaarde van een kunststof raamkozijn zelfs leiden tot een U-waarde van 1.0, en in passieve huizen zelfs een U-waarde van 0.8. Aluminium producten hebben eveneens een goede isolatiewaarde, zeker wanneer het aluminium gecombineerd wordt met een thermische brug om het warmteverlies te beperken. Het lijkt daarom redelijk evident dat er in veel nieuwbouw woningen wordt gekozen voor kunststof kozijnen aangezien die toch het goedkoopst zijn en de isolatiewaarde over het algemeen beter is. Bovendien hoeven kunststof kozijnen niet tot nauwelijks onderhouden te worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld houten kozijnen die zo nu en dan geschilderd en gelakt moeten worden.

 

Hoe lager dus de U-waarde van uw deur of raam, hoe beter de isolatiewaarde is. Kunststof kozijnen en aluminium gaan erg goed samen als het gaat om thermische isolatie. Volgens leveranciers wordt al gauw 30% energie bespaard als houten ramen van vóór 1995 vervangen worden door nieuwe kunststof kozijnen met een gunstige isolatiewaarde. In het geval van kunststof ligt de isolatiewaarde rond de 1.0. Daarom is de isolatie een stuk beter dan bij houten kozijnen met een U-waarde van 2.4!

U-waarde kozijnen (W/m2K.)

De isolatiewaarde van glas en kozijnen wordt dus ook wel de U-waarde genoemd. Hoe lager de U-waarde van het raam, hoe beter de isolatiewaarde. Houten kozijnen zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en vergen regelmatig onderhoud, maar de isolatiewaarde is de moeite wel waard. Kozijnen (zowel hout, kunststof als aluminium) kunnen de isolatiewaarde sterk verhogen. Omdat het materiaal nauwelijks warmte en kou geleidt en in tegenstelling tot hout royale luchtkamers in het profiel toelaat, bereikt het kozijn uitzonderlijk goede isolatiewaarden.

 

Uit het overzicht blijkt dat over het algemeen kunststof het meest isolerend materiaal is. Aluminium en houten kozijnen verschillen onderling niet zo sterk. Hieronder vindt u een tabel met de warmtedoorgangscoëfficiënt voor zowel houten, kunststof en aluminium kozijnen.

 

Type kozijn Isolatiewaarde / U-waarde (W/m2K.)
Hout 2,4
Kunststof 1
Aluminium 6

Isolatiewaarde/U-waarde van het glas voor kozijnen

Isolatieglas, zoals HR++ en triple glas, zorgt ervoor dat warmte beter in huis blijft. De isolatiewaarde van HR++ glas is hoger dan die van ‘standaard’ dubbel glas terwijl triple glas nog weer beter isoleert dan HR++ glas. En daarnaast hebben aluminium en kunststof ook nog eens een veel hogere isolatiewaarde dan houten kozijnen. Dit resulteert in een hogere jaarlijkse besparing op uw stookkosten.

 

Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Voor het klimaat en jouw woonplezier is het goed om dit overal in huis te vervangen door triple glas of HR++ glas, ook als je kozijnen nog goed zijn. Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting.

 

Hieronder ziet u ook nog de U-waarde/isolatiewaarde van de verschillende soorten HR glas.

 

Soort Glas U-waarde (W/m2K)
HR-glas 1,6
HR+-glas 1,2
HR++-glas 1,2

Meer info over kozijnen op Hinko-kozijn.nl

Interessante links